Články

58. evropský folklorní festival v německém městě Bitburg s účastí CM Trnka z T.J. Sokol Praha Vršovi

Upoutávka na článek

Autor příspěvku: Ivo Antušek, editor časopisu Vzlet

Vložil: Ivo Antušek dne: 21.07.2024 19:44:22

58. evropský folklorní festival v německém městě Bitburg s účastí CM Trnka z T.J. Sokol Praha Vršovice 12.-15. 7. 2024 🏛️🎵🎻💃🏻🕺🇩🇪 ▶️▶️▶️▶️▶️▶️▶️▶️▶️▶️▶️▶️

Každoročně se o víkendu druhé červencové neděle slaví Evropský folklorní festival, kterého se pravidelně účastní kolem 50 souborů z více než 15 zemí.

Poprvé v roce 1965 pozvalo město Bitburg na oslavy 1250. výročí v Bitburgu skupiny lidového tance a mažoretek, hudební kluby, hudebníky a přehlídky fanfár. V Bitburgu bylo tehdy přivítáno 65 skupin z deseti zemí. V rámci oslav byla také zpečetěna partnerství měst s Arlonem/Belgie a Rethel/Francie.

Velký úspěch oslav 1250. výročí přiměl městské spolky, které se sešly ve festivalovém výboru, k tomu, aby se v budoucnu rozhodly každoročně slavit velký folklorní festival v Bitburgu.

Největší folklorní festival v Německu

Zatímco v prvních letech byly přítomny převážně soubory ze sousedních zemí Spolkové republiky Německo, později přijaly pozvání do Bitburgu i soubory ze všech koutů Evropy a dalších částí světa. Původní název „European Borderland Meeting“ byl proto na počátku 90. let změněn na „Evropský folklorní festival“.

Později byl Evropský folklorní festival v Bitburgu jedním z největších folklorních festivalů v celém Německu.

Zhlédnout bylo možné taneční a hudební kluby i rockové, popové a jazzové kapely z regionu i okolních zemí, které přinesly prvotřídní program. Hodně se toho nabízelo i pro mladší generaci, včetně dětského folklorního festivalu.

Na náměstí Bedaplatz byla také tradiční pouťová zábava.

Kromě hudebních klubu, tanečních a hudebních skupin z okolí a okolních států bylo možné zažít i folklór z Chile, Rumunska a Portugalska.

Sokolskou župu Jana Podlipného na tomto folklorním festivalu reprezentovala Cimbálová muzika Trnka z T.J. Sokol Praha Vršovice.

Celý článek s odkazy na další info a informaci, kde můžete na našem YouTube zhlédnout sdílená videa ze společného vystoupení DFS Vonička s CM Trnka ve dnech 13.-14. 7. 2024 najdete na http://www.zpodlipneho.cz (nutno se posunout níže budou-li tam nové příspěvky)

 

 

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 59 x